luni, 21 iulie 2008

Sighisoara Medievala 2008




Ca in fiecare an, de 16 ani, Sighisoara gazduieste din nou Festivalul de Arta Medievala. Primele editii putin sfioase, dar bine intentionate (cu multe spectacole de bun gust, trupe de muzica medievala - bine pregatite, concerte de orga, ce mai - arta medievala pe paine) se transforma rapid in mega-manifestari, ajungand prin 2000, 2001 sa inghita vizitatori aproape dublul populatiei sighisoarene, la numar. Cred ca acela a fost "varful" festivalului. Multe tricouri negre, foarte multa bere, concerte bune, atmosfera de Woodstock ar zice unii (tema era "hai ma la Sighisoara, sa bem"), doar ca in general lumea uita ca suntem romani; cetatea se transformase incetul cu incetul intr-un wc public, cam orice straduta ingusta si putin intunecata oferea cadrul perfect pentru "debarasarea" alcoolului (in mai multe feluri). Si uite asa dupa festival cetatea, atat de aproape de izul medieval, devine o latrina (imi amintesc ca de multe ori locuitori ai cetatii spuneau "vai, bine-ar fi sa vina o ploaie, ca altfel n-ai cum sa scoti mizeria asta de aici"). Un peisaj special - un covor de pahare de plastic (de la bere) turtite in Piata Cetatii, coceni de porumb aruncati care pe unde, tarabe cu kitschuri (rate umflate, cani cu tot felul de parti ale corpului, pietre care suna cand le arunci in aer etc) si nu in ultimul rand mirosul...
Sigur, nu vreau sa fiu rea, gasesti si foarte multe lucruri frumoase - tablouri, tot felul de chestii din piele si lemn de pus la gat, la maini, rar cate-o taraba cu instrumente muzicale medievale (manual lucrate) etc.
Mi-ar fi placut sa fac un sondaj atunci, in care sa intreb - "ce ti-a placut cel mai mult la acest festival?" sau "ai urmarit macar un spectacol?"
Dar sa nu mai tot traiesc in trecut, revin la viitorul apropiat - aproape prezent.

"Masca – intre Divin si Spectacular” este tema festivalului medieval din acest an de la Sighisoara. Pe afis apar doua masti/costume venetiene si in spate e turnul cu ceas. Inteleg ca masca e un simbol important ca si forma de spectacol pentru publicul larg al pietelor, al marilor aglomerari de spectatori, al hazului imediat, al tristetii ce nu dureaza, al bucuriei nedisimulate, dar sa nu exageram. Nu prea pusca, masca venetiana in cetate, cred ca ar trebui totusi ceva mai multa originaliate, zic eu... Adica, hai sa avem si noi carnavalul nostru, nu? "Ce, numa' italienii aia sa-l aiba..."
Un program foarte frumos si bine pus la punct (cel putin asa pare pentru inceput - nu pot sa ma abtin dar tot acum vreo cativa ani aproape nimic din program nu s-a respectat), cu multe manifestari ale genului, asteapta a se desfasura in cadrul perfect pentru asa ceva.
Hai sa-i tinem pumnii si acestei editii!

Pentru programul festivalului - click aici

4 comentarii:

Anonim spunea...

hai ca macar asta se respecta din program. gogo dan.

Ora 21.00 “Canciones y Minnesangers”, Reprezentare de poezie şi muzică, regia Dan Lotoţchi, Sighişoara

Tea spunea...

...un Ian Anderson de Sighisoara

Anonim spunea...

E bine ca programul festivalului s-a reorientat catre obiceiurile si arta medievala pentru ca inainte numele nu corespundea cu atmosfera si programul festivalului. Insa ar trebui cautate simboluri mai reprezentative pentru noi decat masca venetiana.

Tea spunea...

O suita de instrumente muzicale medievale? o armura? domnite cu cosite? un tras in teapa?
Astept si alte propuneri!

PS: fara masti venetiene si vampiri (daca se poate)